Am revenit din călătoria de informare din Seychelles cu amintiri de neuitat despre experiențele petrecute în paradisul exotic oferit de insulele ce formează arhipelagul Seychelles.
Ce trebuie să știm despre Seychelles?
Denumită oficial Republica Seychelles, este o țară insulară formată din 115 insule din Oceanul Indian, situată la 1.600 km est de Africa, în nordul insulei Madagascar, și este considerată cea mai prosperă națiune din Africa Subsahariană. Economia este dependentă de turism, iar pescuitul rămâne cel mai mare sector economic după turism.
Cultura și societatea din Seychelles este un amestec eclectic de influențe franceze, britanice și africane, cu infuzii de elemente chinezești și indiene. Țara este membră a Națiunilor Unite, a Uniunii Africane, a Comunității de Dezvoltare a Africii de Sud și a Commonwealth-ului.
Creola, engleza și franceza sunt recunoscute prin constituție ca limbi naționale, iar peste 3/4 din populație sunt romano-catolici.
Ca o trăsătură distinctivă a culturii din Seychelles evidențiem faptul că creolii, populația indigenă din Seychelles, sunt foarte relaxați, pașnici și prietenoși, mereu zâmbitori. Ei resping orice violență și agresiune și sunt foarte primitori cu turiștii.
Un alt aspect ce trebuie menționat este faptul că societatea din Seychelles este dominată de femei, doamnele jucând un rol important în afaceri și familie, motivat de faptul că ele sunt responsabile și alese de natură, deoarece sunt capabile să nască.
Din cauza cheltuielilor exorbitante ale recepțiilor de nuntă mari și fastuoase care fac parte din tradiția din Seychelles, multe cupluri cu venituri medii sau mici nu se căsătoresc niciodată, ei putând alege să trăiască în ménage, această forma nefiind deloc stigmatizată, ba chiar aranjamentul este recunoscut de familia și prietenii cuplului.
Dansul joacă un rol important în societatea din Seychellois. Atât séga, cât și moutya , două dintre cele mai faimoase dansuri interpretate în Seychelles, oglindesc obiceiurile tradiționale africane. Dansurile senzuale îmbină religia și relațiile sociale, două elemente centrale ale vieții africane.
Numite și ‘’Bijuteriile Oceanului Indian’’ Insulele Seychelles sunt un adevărat muzeu de istorie naturală și un sanctuar pentru unele dintre cele mai rare specii de plante și animale de pe planeta noastră. Aici găsim vegetație tropicală luxuriantă, plaje frumoase și o mare varietate de vieți marine. Din cele aproximativ 200 de specii de plante găsite în Seychelles, aproximativ 80 sunt unice pentru insule. Fauna sălbatică include peste 900 de specii de pești, țestoase marine verzi și țestoase gigantice. Printre vietățile endemice se remarcă liliecii de fructe cât și cei cu coadă în teacă.
Deloc surprinzător, plajele sunt atracția principală pentru această națiune insulară. Și din moment ce Insulele Seychelles sunt atât de îndepărtate, multe dintre ele sunt practic neatinse și niciodată foarte aglomerate. Deosebit de faimoasă este plaja Anse Lazio de pe insula Praslin, care este cunoscută pentru apele albastre limpezi și copacii nativi de takamaka.
Clima este tropicală oceanică, cu variații reduse de temperatură în timpul anului.
Gastronomia este impresionantă, diversitatea fructelor exotice și acvatice, a cărnurilor și legumelor este foarte mare și chiar neobișnuită pentru noi. De aceea, este recomandat să încercați cât mai multe preparate locale, pentru a vă încântă papilele gustative cu experiențe inegalabile. Specialitățile includ chutney de rechin - piure de rechin asezonat cu suc de bilimibi - și ladob, o pătlagină dulce înăbușită în lapte de cocos.
Iată ce am explorat cu ajutorul Tourism Seychelles, departamentul de turism al țării, ce acționează ca un real catalizator pentru creșterea și dezvoltarea susținută a turismului în Seychelles :
Mission Lodge
Situată chiar sub vârful Sans Soucis, Mission Lodge oferă una dintre cele mai extraordinare vederi ale coastei de vest de pe Mahé. Cândva locul a aparținut unei ferme, apoi unei școli de internat pentru copiii sclavi eliberați, care a fost deschisă în martie 1876. Mai întâi cunoscut sub numele de „Venn’s Town” și apoi redenumit „Capucin”, Mission Lodge oferă o liniște și o frumusețe naturală uimitoare care ne-a câștigat sufletul.
Victoria
Capitala celei mai mici țări din Africa este și ea una dintre cele mai mici capitale din lume. Victoria se mândrește cu o frumoasă arhitectură franceză și britanică din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Vizitarea ei se rezumă la piața de legume și pește Sir-Selwyn-Selwyn, templul hindus, catedrala romano-catolică, miniatura turnului cu ceas al Turnului Vauxhall din Londra și Muzeul de Istorie.
În fiecare vineri, Victoria are un târg de unde puteți cumpăra meșteșuguri locale. În cea mai mare parte, sunt articole de uz casnic și bijuterii din coajă de țestoasă, nucă de cocos, nuci de coco de mer. După ce ai vizitat astfel de târguri și piețe, nu există nicio îndoială ce să aduci din Seychelles ca suvenir, deoarece alegerea este uriașă.
Eden Island
Insula Eden este o insulă artificială situată la 3,5 km de capitala Victoria,
creată în urmă cu 18 ani pentru a deveni o destinație exclusivistă pentru un trai luxos. Întinsă pe 56 de hectare, insula a devenit astăzi simbolul celor care își doresc un refugiu pentru o viață relaxată și luxoasă.
Parcul Național Marin Saint Anne, a fost vizitat în cadrul unei excursii de o zi cu Teddy’s Glass Bottom Boat care ne-a facilitat transferul între insulele Moyenne, Round și Long Island.
Vallée-de-Mai
Al doilea sit inclus în Patrimoniului Mondial UNESCO din Seychelles este legendarul Vallée-de-Mai, un parc atât de remarcabil încât s-a crezut cândva că este locul inițial al Grădinii Edenului. Aici, legendara Coco-de-Mer, cea mai grea nucă din lume, crește sus pe palmieri străvechi într-o pădure primitivă. Coco-de-Mer, denumită și “nuca dragostei” este simbolul țării și este protejată prin lege, datorită faptului că aici este singurul loc din lume în care se găsește. Această nucă de cocos, cel mai mare si greu fruct din lume, este apreciată pentru proprietăți considerate afrodisiace, medicinale și mistice. Rezervația se mândrește cu șase specii de palmieri endemice, precum și cu mulți alți copaci indigeni și este, de asemenea, ultimul habitat al papagalului negru pe cale de dispariție.
Anse Lazio, o plajă situată în nord-vestul insulei Praslin, Seychelles, considerată de Lonely Planet „cea mai bună plajă din Praslin”.
Insula La Digue am descoperit-o într-un tur cu ghid cu camionul. Aici am vizitat și L'Union Estate, unde am descoperit procesul de producere a uleiului din nucă de cocos, am urmărit broaștele țestoase gigantice Aldabra și ne-am plimbat în jurul Casei Plantației. Încadrat de bolovani gigantici de granit și vegetație exotică luxuriantă, parcul găzduiește cimitirul locuitorilor din La Digue și una dintre cele mai curate plaje din Seychelles – legendara „Anse Source d’ Argent” una dintre cele mai fotografiate plaje din lume.
Am făcut hiking pe muntele de pe proprietatea resortului Kempinsky Seychelles și yoga într-un cadru excepțional oferit de vegetația și palmierii plajei resortului Constance Ephelia.
În concluzie, Seychelles este o țară insulară cu peisaje incredibile, care poate oferi o multitudine de experiențe, pe care vă recomandăm să o aveți în vedere ca o destinație alternativă altor destinații exotice.
Cu un sezon ploios din noiembrie până în mai, Seychelles vă așteaptă cu temperaturi plăcute din iunie până în octombrie, iar noi cu bucuria de a vă oferi o vacanță fericită !
Emiratele Arabe Unite sau EAU este una dintre cele mai fascinante destinații turistice din lume. Cultura bogată, tradițiile, diversitatea etnică, inovațiile și modernismul abordat, compun un mix fascinant, ce are ca rezultat o destinație a superlativelor, luxului și experiențelor inedite, care merită explorată măcar o dată. Dacă te va fascina, te vei întoarce negreșit, dacă nu, vei rămâne cu o călătorie în care ai trăit dovada că atunci când oamenii au curajul și angajamentul de a transforma un vis în realitate, nu există nimic care să îi poată opri.
Emiratele Arabe Unite este un stat de tip monarhie federală din Orientul Mijlociu, care a fost creat în 1971 în urma declarării independenței față de Marea Britanie, compus din șapte emirate, și anume : Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah și Fujairah, fiecare cu o impresionantă autonomie politică, juridică și economică.
În călătoria noastră de informare am vizitat alături de Dertour și partenerul local, trei dintre aceste emirate, și anume Abu Dhabi, Dubai și Ras Al Khaimah, Iată ce am descoperit:
Abu Dhabi
Emiratul Abu Dhabi este cel mai întins și bogat emirat și este împărțit în trei regiuni și anume orașul Abu Dhabi pe coastă, Al Ain în est și Al Dhafra în vest.
Orașul Abu Dhabi este centrul comercial și cultural al emiratului Abu Dhabi, dar și capitala Emiratelor Arabe Unite. Este un centru financiar global, un centru de inovare, un important producător de energie, dar și o destinație turistică de clasă mondială.
Emiratul cuprinde și peste 200 de insule naturale, printre care și Insula Yas și Insula Saadiyat - renumite pentru atracțiile culturale - Luvru Abu Dhabi - și ofertele de divertisment - Ferrari World si Yas Waterworld - dar și pentru plajele naturale deosebite, ce îți oferă posibilitatea de a te bucura de ape cristaline turcoaz și nisip alb și fin specific destinațiilor exotice.
Adăpost pentru peste 200 de naționalități, emiratul Abu Dhabi oferă o calitate superioară a vieții, în care modernitatea coexistă în armonie cu ospitalitatea tradițională a emiratelor.
Te îndemnăm să explorezi orașul Abu Dhabi, să vezi cum moștenirea antică se întâlnește cu minunile moderne, să descoperi repere culturale, țărmuri uimitoare și parcuri tematice palpitante.
De neratat este reperul emblematic al emiratului, Marea Moschee Sheikh Zayed, o adevărată capodoperă a arhitecturii și designului islamic modern, rezultatul viziunii lui Sheikh Zayed, părintele fondator al Emiratelor Arabe Unite. Fiind una dintre cele mai mari moschei din lume, aceasta primește zilnic până la 50.000 de credincioși vizitatori, pentru care îmbrăcămintea respectuoasă este o cerință absolută.
Moscheea găzduiește cel mai mare covor din lume în sala de rugăciune, candelabre uriașe Swarovski placate cu aur, lucrări de artă vaste din mozaic de marmură și piscine reflectorizante, astfel încât te asigurăm că tot ceea ce vei descoperi aici te va impresiona.
Scena de artă din Abu Dhabi a crescut la scară globală odată cu deschiderea muzeului Luvru Abu Dhabi, primul muzeu universal din lumea arabă, care promovează spiritul de deschidere între culturi. Există 9.200 mp de galerii de explorat, inclusiv o galerie permanentă și o galerie temporară îmbogățită cu împrumuturi de la muzee franceze remarcabile, inclusiv de la Muzeul Luvru, Muzeul d'Orsay și Centrul Pompidou, iar clădirea în sine este o capodopera arhitecturală proiectată de arhitectul Jean Nouvel, câștigător al premiului Pritzker.
Luvru Abu Dhabi nu este doar primul muzeu universal din lumea arabă, ci și un simbol puternic al ambiției și realizărilor Emiratelor Arabe Unite, recomandat să fie văzut și într-un tur de caiac de zi sau noapte organizat în jurul lui pentru a surprinde grandoarea muzeului într-un mod unic.
Piesa centrală a viziunii lui Nouvel este o vastă cupolă argintie care pare să plutească deasupra muzeului, deși cântărește în jur de 7.500 de tone, având aproximativ aceeași greutate ca Turnul Eiffel din Paris. Cupola este o structură complexă, geometrică, compusă din 7.850 de stele.
Qasr Al Watan este palatul prezidențial funcțional din Abu Dhabi și un reper cultural maiestuos care vă invită să descoperiți moștenirea și tradițiile Emiratelor Arabe Unite.
În interior se găsesc Biblioteca Qasr Al Watan și Casa Cunoașterii, unde pasionații de istorie și cultură și oamenii de știință pot explora o colecție vastă de cărți, manuscrise și alte resurse despre Emiratele Arabe Unite și pot afla despre călătoria progresivă a națiunii
DUBAI
Categoric emiratul Dubai este destinația care definește luxul și inovația, iar Dubai, ca oraș și capitala emiratului Dubai, este cu siguranță orașul viitorului, putând fi comparat doar cu Singapore și Hong Kong. Întins pe 35 km pătrați și cu o populație de aproximativ 3 milioane de oameni, din care doar 10% sunt localnici, Dubai este un loc lipsit de criminalitate. Deși araba este limba oficială, engleza este, în practică, lingua franca, iar populația locală este predominant musulmană.
Cu începuturi umile de sat de pescari prin secolul al XVIII-lea, astăzi este un oraș cu zgârie-nori, porturi și plaje, unde afacerile mari au loc alături de turismul la soare.
Datorită turismului în dezvoltare, conducătorii Dubaiului au căutat să mărească falezele limitate ale orașului și, în absența insulelor naturale din larg, dezvoltatorii au fost încurajați să construiască insule uriașe artificiale în largul coastei orașului. Cea mai faimoasă dintre acestea este Palm Jumeirah, care are forma unui palmier. Mai sunt și insulele „Lumea”, un grup de insule mici poziționate astfel încât să semene cu o hartă a lumii când sunt privite de sus.
Noul centru al orașului este un șir de zgârie-nori care mărginesc Sheikh Zayed Road. În apropiere se află Centrul Financiar Internațional Dubai, găzduit într-o clădire futuristă în formă de arc, și Burj Khalifa, care la momentul deschiderii sale oficiale în 2010 era cea mai înaltă clădire din lume. La vest de zgârie-nori se află mai multe suburbii bogate, dintre care majoritatea adăpostesc vile rezidențiale. La periferia lor se află Burj al-ʿArab, un turn gigant în formă de pânză, care găzduiește un hotel de 7 stele.
Contrar credinței populare, Dubaiul nu are o economie bazată pe petrol, comerțul fiind în centrul economiei Dubaiului prin exploatarea celor două dintre cele mai mari porturi din lume și a hubului internațional de transport aerian. Zona de liber schimb Jebel Ali, înființată în anii 1980 pentru a atrage investiții industriale, dar și altele ce i-au succedat, s-au bucurat de un succes fenomenal și permite companiilor străine să opereze din Dubai fără a avea nevoie de un partener local.
În anii 1990, orașul a început să se poziționeze ca destinație turistică de lux, cheltuind un procent semnificativ din PIB-ul său pe stațiuni și atracții grandioase. Turismul a fost mult îmbunătățit și susținut de companiile aeriane deținute de Dubai, care operează flote mari și moderne de avioane.
Fă o vizită pe The Walk at Jumeirah Beach Residences sau Palm West Beach, descoperă parcuri tematice precum Bollywood Parks Dubai, Legoland Dubai si Legoland Water Park, cunoaște istoria vechiului Dubai explorând Old Dubai și cartierul istoric Al Fahidi, fă un safari în deșert pentru a lua contact cu tradițiile locale, vizitează Dubai Marina, muzeul Museum of The Future, grădinile Dubai Miracle Garden, cel mai mare mall din lume Dubai Mall, Dubai Aquarium, bucură-te de spectacolul oferit de Dubai Fountain și emblematicul Burj Kalifa, luxosul și imensul spa Jumeirah Zabeel Saray, pentru a simți cu adevărat această destinație uluitoare.
Ras Al Khaimah
RAK în prescurtare, este emiratul renumit pentru plajele sale aurii spectaculoase, presărate cu stațiuni de lux, pârâuri și mangrove, dar și de relieful muntos ce ii oferă un statut aparte. Ras Al Khaimah se mândrește cu 65 de kilometri de coastă, dintre care multe sunt mangrove pline de pești și flamingo, vâslitul prin acestea oferind o experiență unică.
De asemenea, RAK se mândrește cu Jebel Jais, cel mai înalt vârf din Emiratele Arabe Unite. Acesta se află în lanțul muntos magnific Hajar, format cu peste 7000 de ani în urmă, și se înalță la o altitudine impresionantă de 1.934 de metri deasupra nivelului mării. Muntele are o tipologie interesantă iar vârfurile lui se înalță deasupra fermelor de palmieri, curmale, a wadisurilor, a satelor antice de pescari și a Golfului Arabic. Vârful muntos Jebel Jais este o zonă de o frumusețe naturală remarcabilă și atrage amatorii de senzații tari și iubitorii de natură, fiind locul ideal pentru a experimenta fiorul celei mai lungi tiroliene din lume de 2,83 km. Traseul de tiroliană Jebel Jais Flight vă duce la viteze tremurătoare 120 - 150 km/h, timp de aproape trei minute, prin râpe adânci, canioane și denivelări.
Tot aici, întreaga familie poate experimenta Jais Sledder, ce vă permite să coborâți munții timp de opt minute cu o viteză de până la 40 km/h
Iar Jais Sky Tour îi duce pe exploratorii curajoși printr-un traseu complex de șase tiroliane, care variază de la doar 337 de metri până la peste 1 km, pentru a experimenta fiorul „zburării” la o viteză medie de 60 km/h. O experiență de adrenalină care nu este pentru cei slabi de inimă.
Rezervați-vă timp pentru a lua masa la 1484 by Puro, cel mai înalt restaurant din țară, apoi descoperiți la bază tabăra de exploratori Bear Grylls, condusă de echipa cu experiență mare a aventurierului britanic. Veți învăța câteva tehnici de supraviețuire provocatoare de la instructorii lui Bear.
Fortul Dhayah o structură asemănătoare unui castel, aflat pe Lista indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, ce formează centrul acestei oaze luxuriante și se mândrește cu vederi spectaculoase către munți, peste palmieri și terenuri înverzite, până la Omanul vecin și până la mare.
Al Jazeera Al Hamra este cel mai vechi sat tradițional din Emiratele Arabe Unite, prezent pe lista siturilor incluse în patrimoniului mondial UNESCO. La începutul anilor 1970, în timpul descoperirii petrolului, locuitorii au părăsit satul Al Jazeera Al Hamra.
Suwaidi Pearls Farm se află în Al Rams, cel mai nordic cartier din Ras Al Khaimah, situat la poalele munților Jebel Jais. Pescuitul de perle este încă venerat ca fiind una dintre tradițiile prețuite ale Emiratelor Arabe Unite. Comunități întregi de bărbați se scufunda după perle exotice. Viața satului nu s-a schimbat prea mult de-a lungul secolelor, soțiile pescarilor de perle își așteaptă în continuare acasă pescarii cu ofrande de mosc, șofran și chihlimbar. Aici poti asculta cântecele călătorilor pe mare și poveștile de odinioară, și ai posibilitatea de a-ți găsi propria perlă în stridia oferită spre a o deschide. Dacă nu ești norocos, îți poți achiziționa perle din magazinul de prezentare.
Deșertul Ras Al Khaimah este un deșert spectaculos, cu dune de teracotă captivante, în continuă mișcare, unde puteți experimenta loviturile terifiante de dune în timp ce într-un 4X4 de lux, cu buggy sau pe un quad, sandboarding sau o călătorie extraordinară de inspirație beduină. Mergeți pe urmele beduinilor de altădată și descoperiți tabere inspirate de viața acestora, unde puteți afla mai multe despre tradițiile lor, puteți experimenta Al Wahabiyya, un dans tradițional cu băț unic pentru Ras Al Khaimah, mișcările lythe ale dansatorilor de burtă și tanoura și Taghrouda, o formă rafinată de poezie beduină și cântări mesmerice.
Tot aici puteți găsi curse de cămile, hoteluri și spa-uri de lux, un centru de echitație, căci Ras Al Khaimah, este juxtapunerea dintre cultura antică, natura accidentată și ospitalitatea uluitoare. Găsiți aici ospitalitatea de la Ritz-Carlton Al Wadi, un hotel cuibărit în faldurile purpurii ale dunelor deșertului, ce oferă servicii de clasă mondială, mese desăvârșite și experiențe unice de spa. Puteți vizita centrul de echitație Al Wadi din incintă și puteți participa la lecții de călărie sau o plimbare pe îndelete prin dune călare. Resortul adăpostește animale rar întâlnite, precum oryx-ul, cămile bombastice, vulpi de deșert și, dacă ești norocos, timida pisică de deșert.
Marjan Island
Este o insulă artificială create în urmă cu 12 ani, denumirea se traduce prin insula coralilor, fiind compusă din patru insule în formă de corali. Situată în inima orașului Ras Al Khaimah și la doar 45 de minute de Aeroportul Internațional Dubai, insula Al Marjan găzduiește hoteluri și stațiuni de clasă mondială, facilități de agrement ultramoderne și atracții naturale uimitoare, inclusiv 7,8 km de plaje curate cu nisip fin.
Alege să descoperi Emiratele Arabe Unite, luați în considerare să vedeți pricare dintre trei destinații și veți rămâne plăcut impresionați.
Alege să fii călător spre fericiren în Emiratele Arabe Unite !
Călător spre Fericire a fost într-o călătorie de informare în Maldive, locul care te lasă fără cuvinte, dar despre care vrei neapărat să povestești.
O destinație tropicală din Oceanul Indian, în care ai sentimentul că trăiești ca într-un wallpaper, dar care îți oferă cea mai exotică experiență de vacanță.
Și fiindcă avem în comun dorința de a călători și bucuria unei vacanțe fericite, însă totuși de cele mai multe ori avem preferințe și așteptări diferite, am ales să experimentăm Insulele Maldive atât din perspectiva unei vacanțe relaxante petrecute într-un resort, cât și testând autenticitatea traiului pe o insulă turistică, coabitată de localnici, precum Maafushi.
Este foarte clar că prima variantă oferă o experiență care poate fi descrisă cel mai bine ca o evadare pe o insulă pustie, dar cu cazare de înaltă calitate, mâncare spectaculoasă și servicii excelente, dar care presupune un buget mult mai generos, însă a doua oferă o experiență autentică, cu o gamă mai largă de activități și costuri mult mai reduse.
Ambele însă vă pot oferi experiențe inedite și memorabile, pe care recomandăm să le trăiți măcar o dată în viață, fiind în sarcina noastră să vă îndrumăm către cea mai potrivită, în funcție de tipologia de călător în care vă încadrați.
Despre Maldive știam că este o republică insulară din Oceanul Indian, formată dintr-un lanț de aproximativ 1200 de mici insule de corali și bancuri de nisip, grupate în atoli, dintre care doar aproximativ 200 sunt locuite, iar o parte dintre acestea fiind private și găzduiesc resorturi care oferă călătorilor servicii complexe de petrecere a unei vacanțe exclusiviste.
Ce am aflat doar când am ajuns acolo este că Maldive te hipnotizează pur și simplu încă de la prima vedere, lăsându-te apoi în uimire admirând frumusețea locurilor fără să mai clipești măcar până în momentul în care conștientizezi că a venit momentul să te întorci acasă, la temperaturi mai puțin prietenoase.
Insulele Maldive te încântă cu plajele cu cel mai alb nisip fin, înconjurate de cele mai limpezi ape cu adâncime mică, lagune, apusuri ca niște capodopere ale naturii și o vegetație luxuriantă formată din palmieri de cocos, arbori de pâine și tufișuri tropicale.
Dar cea mai mare bogăție a Maldivelor sunt recifele de corali, fiind considerate cele mai frumoase din lume. Ele sunt temelia insulelor și oferă protecție acestora ca sistem natural de apărare, dar și motivul ce te ademenește să te scufunzi în apele cristaline ale oceanului.
Viața subacvatică este abundentă la propriu și te ține mereu cu sufletul la gură fiindcă nu știi niciodată ce vei întâlni în adâncuri. Însă maldivienii sunt pregătiți mereu să îți ofere variante de a lua contact cu ea prin snorkeling, scufundări, tururi de vizionare a pisicilor de mare manta sau a delfinilor, broaștelor țestoase sau recifurilor, observarea rechinilor-balenă, hrănirea rechinilor sau doar experimentarea unor momente de relaxare petrecute pe o fâșie de nisip în mijlocul apelor turcoaz ale oceanului.
Insulele Maldive sunt un paradis pentru sporturile nautice iar diversele centre de scufundări te ajută cu practicarea sporturilor de apă precum caiac, stand-up paddleboarding, parasailing, jet-skiing și altele.
Cultura, tradițiile locale și trăsăturile fizice ale poporului mărturisesc faptul că, datorită poziționării sale geografice, Insulele Maldive sunt rezultatul unui amestec de populații și culturi. Muzica și dansul prezintă influențe puternice ale Africii de Est, Arabiei și subcontinentului indian. Limba Maldivei este Dhivehi, o limbă indo-ariană cu origini în sanscrită, însă se vorbește și arabă, hindi și engleză. Islamul este religia de stat, iar o treime din populație trăiește în Male, capitala țării, restul fiind populație rurală, împrăștiată prin satele formate în diverși atoli.
Deși găzduiește puțin peste jumătate de milion de oameni, Insulele Maldive au totuși propria lor cultură și tradiții unice. Scriptul lor actual, Thaana, este unic și a fost dezvoltat din cifre arabe în jurul secolului al XVI-lea. Maldivienii sunt foarte buni meșteșugari. Barca tradițională din Maldive, Dhoni, a fost modelată de-a lungul secolelor de maeștri constructori de bărci maldivieni, rezultând o ambarcațiune care se potrivește perfect diferitelor condiții ale oceanului. Ornamentele din lemn lăcuit, covorașele din stuf țesute fin și sculpturile în corali sunt meșteșuguri care s-au transmis de mai multe generații.
Bucătăria tradițională se bazează în mare parte pe pește și nucă de cocos și conține mai multe feluri de mâncare care nu se regăsesc nicăieri în lume. Trebuie neapărat să încerci un mas huni într-un roshi (amestec de nucă de cocos cu pește și ceapă, servit în lipii mici și gustoase), sucurile naturale din screw pine și fructele exotice delicioase.
În trecut, traiul maldivienilor depindea în mod tradițional de mări, pescuitul fiind principala sursă de întreținere. Astăzi, turismul este însă principala sursă de venit pentru economia Maldivelor, și nici nu ar putea fi altfel având în vedere frumusețea și unicitatea acestor insule, ce atrage milioane de vizitatori în fiecare an.
Pe insulele locuite de localnici, turiștii sunt sfătuiți să-și ducă înapoi propriile deșeuri nebiodegradabile, să aibă grijă să nu atingă sau să îndepărteze structurile de corali în timp ce fac snorkeling sau scufundări, dar mai ales să respecte cultura și tradițiile locale, să nu consume alcool în afara stațiunilor turistice și să poarte îmbrăcăminte decentă în afara plajelor dedicate pentru turiști.
Alege experiența Maldive ! Alege să fii fericit(ă) în Maldive !
vezi galerie foto
Bucurându-se de statutul celei mai mari insule din Arhipelagul Insulelor Canare, TENERIFE este o destinație ce poate fi vizitată în orice perioadă a anului, întrucât beneficiază de o temperatură medie anuală de 23 grade și circa 360 zile cu soare pe an. Insula oferă peisaje spectaculoase cu aproximativ 70 km de plaje întinse, vulcani adormiți sau activi, munți și păduri cu vegetație luxuriantă, faună exotică, orășele vechi, sate romantice, arhitectură colorată, dar și localnici ospitalieri ce te îmbie cu bunătăți locale delicioase.
Peisajele diferite din Tenerife te provoacă în a o explora în întregime cu ajutorul unei mașini închiriate sau chiar a autobuzelor locale TITSA, având o infrastructură bine dezvoltată. Noi am reușit să explorăm pentru voi Puerto de la Cruz, Masca, Arcantilados de Los Gigantes, Costa Adeje, El Medano, San Cristobal de La Laguna și Santa Cruz de Tenerife, capitala insulei și cel mai mare oraș, astfel încât să vă putem îndruma să alegeți cea mai potrivită locație pentru gusturile dumneavoastră sau să descoperiți frumusețea fiecărui loc.
Astfel, vă putem spune că plajele insulei sunt plaje publice, iar 16 dintre ele au primit distincția Blue Flag. În partea de sud le întâlnim pe cele cu nisip alb și fin adus din Africa, în nord și vest pe cele naturale, stâncoase sau cu nisip negru, însă toate rivalizează la capitolul obiective uimitoare cu Pico del Teide, cel mai înalt munte din Tenerife, un vulcan activ inclus în patrimoniul UNESCO. Având 3718 m deasupra nivelului mării, El Teide este a treia cea mai înaltă și cea mai voluminoasă structură vulcanică de pe planetă (după Mauna loa și Mauna Kea din Hawaii) și cel mai înalt munte din Insulele Canare și din întreaga Spanie.
În stațiunea turistică Costa Adeje, în sudul insulei Tenerife, veți găsi Playa del Duque, o locație perfectă pentru a vă bucura de înot într-o zi pe plajă cu toată familia. Mărginită de o promenadă pe malul mării, care o leagă de alte opt plaje din apropiere, stațiunea găzduiește unele dintre cele mai exclusiviste hoteluri din Insulele Canare și cele mai bune magazine din zonă. Playa del Duque oferă toate serviciile necesare pentru confortul vizitatorilor săi, iar distincția Blue Flag garantează calitatea excelentă atât a apei, cât și a serviciilor. O destinație perfectă pentru iubitorii de soare și mare, ce vă oferă apusuri spectaculoase.
Playa de Las Americas este situată într-una dintre cele mai animate zone din Arona, în sudul insulei Tenerife. Este o plajă formată din nisip auriu și ape turcoaz, care oferă servicii complete și multiple soluții de agrement, motiv pentru care este foarte populară în rândul localnicilor și turiștilor.
Los Cristianos este un oraș situat pe coasta de sud a insulei, o stațiune turistică populară ce include două plaje și un port de feriboturi care face legătura cu insulele La Gomera, El Hierro și La Palma.
Parcul Național Teide este unul dintre cele mai vechi parcuri naționale spaniole și face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Îl poți vizita fie doar pentru uimitoarea priveliște de deasupra norilor ce se întrezărește după ce ai trecut pădurea de pini, fie pentru a urca pe vârful Teide.
Pentru o plimbare mai relaxată, se poate încerca traseul ce trece în jurul formațiunilor stâncoase făcute din lavă, începând de la Roques de Garcia. Flora de-a lungul acestui traseu este diversă, veți vedea mătase, arbustul marguerite și tajinaste (înflorește în mai și iunie). O altă variantă de drumeție este Circuitul Chinyero, o plimbare circulară ușoară de 6 km, ce vă poartă prin peisaje fascinante, la finalul căreia puteți explora micul sat Santiago del Teide.
Împătimiții de drumeții și tururi cu diverse mijloace au la dispoziție peste 1500 de trasee de drumeții. Unul dintre cele mai cunoscute este Parcul Rural Anaga, cea mai veche zonă a insulei, ce oferă un traseu de drumeție circular de 6 ore, ce uimește prin priveliștile spectaculoase ale coastei și ale orașului Santa Cruz. Traseul pornește din satul Chamorga și vă duce la El Draguillo, un oraș cu doar 12 locuitori, pe un drum în care oceanul apare în spatele pădurii tropicale. Apoi vă conduce spre impresionantul Roques de Anaga unde puteți face o pauză la soare la misteriosul Faro de Anaga.
O altă atracție turistică este satul ascuns Masca, în care locuiesc mai puțin de o sută de oameni, însă peisajul oferă o natură nealterată formată din păduri verzi de chiparoși, palmieri, cactuși și fructe exotice precum mango, fructul pasiunii, papaya și avocado. Traseul de la sat în josul defileului până la plajă este unul popular, dar foarte dificil, ce implică o durată de circa 6 ore dus-întors.
Capitala insulei, Santa Cruz de Tenerife, este în mare parte locuită de rezidenți. O atmosferă fermecătoare o găsiți în piața municipală, plină de produse locale, alimente proaspete și bibelouri lucrate manual. Cea mai bună zonă de cumpărături din Santa Cruz se află în Calle del Castillo, principala stradă pietonală a orașului. Înconjurată de clădiri din secolul al XIX-lea, această stradă te conduce la Plaza de España, cunoscută pentru fântâna mare din centrul ei, înconjurată de litere mari cu „Santa Cruz”, cu care atât localnicii, cât și turiștii adoră să facă poze. O clădire iconică pentru Santa Cruz a devenit Auditorio de Tenerife, ce găzduiește cei mai buni artiști muzicali din lume. În apropiere se află cea mai frumoasă plajă a insulei, Las Teresitas, ce a fost creată cu nisip fin adus din Sahara și de unde puteti admira cel mai frumos apus de pe insulă.
Situat în nordul insulei, Puerto de la Cruz este un oraș mai puțin turistic decât sudul insulei, ce combină aerul de vacanță cu o atmosferă locală, deoarece există o mulțime de localnici care își trăiesc viața aici. Orașul este divers și fermecător în fiecare zonă a lui, începând cu centrul vechi plin de case colorate construite în secolul al XVII-lea, Plaza del Charco, vechea biserică „Peña de Francia” construită în 1697, Lago Martiánez, un complex cu 7 piscine alimentate cu apă din ocean, în forma fiecărei insule Canare, precum și Grădina Botanică, cea mai veche din arhipelag, ce găzduiește copaci unici, ficus, fructe, palmieri, arbori-dragon și multe flori și terminând cu Taoro Park, un parc frumos, cu o mulțime de flori, cascade și natură, pe care îl puteți vizita gratuit. Însă cea mai mare atracție turistică a orașului este Loro Parque, o grădină zoologică emblematică, ce beneficiază de mai mult de un milion de vizitatori în fiecare an și găzduiește numeroase specii de papagali, orci, delfini, gorile, tigri și cimpanzei, chiar si un acvariu cu o gamă largă de pești, rechini și corali și oferă spectacole ce îi au ca protagoniști chiar pe locuitorii ei.
Puerto de la Cruz are mai multe plaje superbe, printre care enumerăm Playa Jardin, Playa del Castillo, Playa Martiánez, însă cea mai impresionantă este El Bollullo, una dintre cele mai frumoase plaje naturale din Tenerife, cu nisip și roci vulcanice. Situată la o plimbare de 4 km de Puerto de la Cruz, este accesibilă pe un drum ce trece printre plantațiile de banane cu vedere la ocean, bucurându-vă ochii cu o priveliște maiestuoasă pe care nu o veți uita niciodată.
Siam Park, primul parc acvatic verde, este o altă opțiune de relaxare împreună cu familia. Ales de 7 ori de Tripadvisor ca fiind cel mai bun parc acvatic din lume, parcul acvatic Siam Park deține patru recorduri mondiale, având cea mai mare statuie de dragon, râul său Mai Thai este cel mai rapid lift de apă, are cea mai mare clădire thailandeză din afara Asiei și cel mai mare val creat de om. Dacă achiziționați la pachet vizitarea acestui parc acvatic împreună cu Loro Park, veți beneficia de o reducere de 10 Euro.
El Médano, în traducere duna de nisip, este un orășel idilic situat în sudul insulei Tenerife, ce se bucură de cea mai mare plajă de nisip auriu, ape puțin adânci și valuri moderate, o plajă urbană preferată de rezidenții insulei. Este un loc de vis pentru kitesurferii din întreaga lume, întrucât datorită condițiilor excelente de vânt, poți face kitesurf pe tot parcursul anului, temperatura apei fiind foarte constantă și variază între 18 și 23 de grade. În apropiere, după o scurtă drumeție pe lângă Muntele Roșu, ajungi la o altă plajă emblematică pentru Tenerife, și anume la plaja naturistă Playa de Tejita.
Un alt oraș frumos de vizitat este San Cristobal de La Laguna, un oraș universitar multicultural cu aer colonial, în care a fost înființată prima universitate din Insulele Canare, în trecut a fost folosit ca model pentru alte orașe coloniale construite în țări precum Cuba, iar astăzi este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, datorită clădirilor istorice cu design multicolor dispuse pe străzile sale liniare. Când porniți în explorarea orașului, nu trebuie să ratați Catedrala San Cristóbal de La Laguna, Biserica La Concepción, Plaza del Adelantado, care este atât centrul, cât și cea mai veche piață din oraș și strada Obispo Rey Redondo, ce oferă o secvență fascinantă de clădiri istorice.
Având convingerea că experiențele culinare autohtone reprezintă un aspect important al unei călătorii fericite, vă asigurăm că Tenerife vă va bucura papilele gustative, întrucât gastronomia Insulelor Canare combină într-un mod delicios mâncărurile tradiționale spaniole cu influențe din Africa și America Latină. Astfel, fie alegeți o paella cu fructe de mare, o porție de gambas al ajillo, sanchoco canario, queso de cabra sau papas arrugadas con mojo verde (sos cu coriandru) e mojo rosso (sos cu piper), însoțite de un pahar de vino bianco afrutado sau o sangria, la final vă delectați cu o crema catalana și veți fi absolut încântați.
Dacă vizitezi Tenerife după lunile de toamnă, trebuie neapărat să manânci la o Guachinche, un local tradițional cu origini în anii ’50, situat lângă podgorii, la altitudini mai mari. Unele au un meniu variat, în timp ce altele au doar trei sau patru feluri de mâncare principale, însă toate oferă apă și vin roșu și alb propriu. Cele mai multe se găsesc în regiunile viticole din nordul insulei Tenerife, iar cele mai recomandate sunt : Guachinche La Suerita din Los Realejos, Guachinche El Limonero din La Perdoma și Guachinche El Patio din Tacoronte.
Tenerife are plaje, munți și delicatese, însă cel mai mult se remarcă prin cultura pentru fiestas. Carnavalul din Santa Cruz din februarie este al doilea cel mai mare carnaval din lume, după cel de la Rio de Janeiro. Costumele incredibile, paradele pline de culoare și o mulțime vibrantă care petrece pe străzi sunt câteva dintre cele mai importante momente ale sale. Un carnaval similar are loc și în Puerto de la Cruz timp de trei săptămâni tot de la începutul lunii februarie. Pe lângă carnavalurile cu vibrații tropicale, Tenerife mai are multe fiestas, dar și o viață de noapte foarte specială, ce ar trebui încercată cel puțin o dată în viață. În Los Cristianos, localnicii și turiștii veniți din întreaga lume dansează împreună tot parcursul nopții.
De asemenea, Tenerife oferă o multitudine de experiențe interesante, de la drumețiile în Parcul Național Teide, vizita la Masca, tururile făcute cu bicicleta, Quad, Jeep sau Buggy, parasailing, parapanta, scufundări, snorkeling, până la tururile nocturne de observare a stelelor. Căci Tenerife este unul dintre cele mai cele mai bune locuri din lume pentru observarea stelelor datorită absenței poluării luminoase. Imaginează-ți că după o zi petrecută pe plajă scăldându-te în apele albastre ale Oceanului Atlantic, urmărești apusul soarelui savurând un pahar de șampanie, după care un ghid local te va conduce în Parcul Național Teide pentru observarea stelelor, planetelor și Căii Lactee.
Tenerife este o destinație accesibilă a Spaniei, prețul chiriei, al alimentelor și al activităților de agrement fiind foarte decent, comparativ cu cel întâlnit în marile orașe, precum Barcelona, Malaga sau Madrid.
Prin umare, călătoriți în Tenerife și veți fi feliz y encantado !
Călător spre Fericire a descoperit și explorat pentru voi BARCELONA, capitala regiunii Catalonia, al doilea oraş ca mărime al Spaniei.
Am descoperit un oraş pasional, cu o viată de noapte extrem de activă, cu străduțe medievale împânzite de taverne locale ce te îmbie cu paella și delicioase tapas asociate cu vinuri cava sau sangria, cu opere de artă excepționale, cu o istorie impresionată și o arhitectură unică în lume, fiind considerat orașul capodoperă a lui Gaudi.
Deși Antoni Gaudi nu a fost singurul arhitect modernist care şi-a pus amprenta pe arhitectura Barcelonei, lucrările lui Gaudí rămân însă cele mai spectaculoase obiective turistice din Barcelona.
Catedrala Sagrada Familia, cea mai importanta operă a lui Antoni Gaudi, a fost începută în 1882 și se estimează că va fi finalizată în 2026, lucrarea fiind finanțată direct din donații făcute de vizitatori și biletele de intrare, ceea ce explică progresul lent în construire. Această biserică vă va surprinde, nu numai datorită dimensiunilor sale masive, ci mai ales datorită arhitecturii sale, Gaudi integrând în această capodoperă stilurile gotic, maur şi Art Nouveau în natură. Se recomandă și vizitarea interiorului, la fel de spectaculos ca și exteriorul.
Parcul Güell a fost construit de Gaudí în urmă cu 100 de ani, pe colina El Carmel. S-a dorit a fi un cartier rezidenţial cu 60 de case, proiectul însă nu s-a finalizat, construindu-se doar două case. Cu toate acestea, Parcul Güell a devenit mândria Barcelonei, iar din 1984 a fost inclus de UNESCO în Patrimoniul Mondial.
Casa Milà, denumită şi La Pedrera, “Cariera de piatră”, datorită faţadei sale care seamănă cu o stâncă, a fost considerată foarte inovativă acum 100 de ani când a fost construită, iar în 1984 a fost inclusă în Patrimoniul Cultural UNESCO.
Casa Batlló este o lucrare arhitecturală deosebită, ce reprezintă legenda Sfântului Gheorghe şi a dragonului.
Dar Barcelona nu înseamnă doar Gaudi, prin urmare vă recomandăm să o vizitați cât mai mult pe jos, pentru a surprinde vibrația acestui oraș, sens în care vă propunem :
La Rambla, un bulevard celebru ce se întinde de la Piața Catalunya până la monumentul lui Columb din portul Vell, în care vei regăsi cel mai animat loc din Barcelona. Poți admira diverși artiști stradali, poți degusta o paella sau poți savura o cafea la una dintre numeroasele terase, însă chiar și o simplă plimbare te va ajuta să simți spiritul Barcelonei.
La Boqueria, cea mai faimoasă piață din Barcelona, este o încântare a simțurilor și un răsfăț culinar pentru cei ce vor să descopere bunătățile catalane, căci piața îți oferă numeroase produse autohtone pe care le poți degusta sau doar admira.
Arcul de Triumf realizat de catre Josep Vilaseca i Casanova a fost construit în scop civil, ca poartă de intrare principală pentru Expoziția Universală din Barcelona, din 1888.
Parc de la Ciutadella a fost singurul spațiu verde din Barcelona atunci când a fost creat în secolul XIX. Aceasta oază de verdeață găzduiește o fântână spectaculoasă, o grădina zoologică, un lac pentru plimbări cu barca și Castelul celor 3 Dragoni. În imediata apropiere se află clădirea superbă ce găzduiește Parlamentul Cataloniei.
Fântâna de la Montjuic, vizitată seara, oferă un spectacol incredibil cu lumini, muzică și efecte vizuale, dar și o priveliște superbă asupra Barcelonei.
Castelul Montjuic este un castel în formă de stea, ce datează încă de la începutul anilor 1600 și a avut rol de apărare sau a fost închisoare pentru prizonierii politici. Drumul până la castel îl poți face cu telefericul ce pleacă din Avenida de Miramar, ca să îți oferi o experiență complexă.
Muzeul Național de Artă al Cataloniei, sau MNAC, a fost înființat în 1990 în Palau Nacional, o clădire modernistă uimitoare, care servește drept casă potrivită pentru colecțiile extinse ale muzeului.
Muzeul Național de Artă din Barcelona din Catalonia se mândrește cu o colecție vastă de peste 250,000 de opere de artă, inclusiv picturi, sculpturi, desene, printuri și fotografii.
Fie că alegeți să vizitați muzee (Muzeul Picasso, Muzeul Ciocolatei, muzeul de artă contemporană Moco Museum), fie că alegeți să petreceți o zi la Barceloneta, cea mai celebră plajă a Barcelonei, fie să urcați pe vârful Tibidabo pentru o priveliște uimitoare, fie să vă aventurați în Parcul de Distractii Port Aventura, fie să vizitați Aquarium-ul sau stadioanele muzeu Camp Nou sau Estadio Olimpico, Barcelona vă va surprinde în cel mai plăcut mod, orice ați alege să faceți.
Alocă-ți minim 4 zile pentru o călătorie în Barcelona și contactează-ne ca să îți facem vacanța perfectă.
Alege să fii fericit(ă) în Barcelona !
vezi detalii
Călător spre Fericire a descoperit și explorat pentru voi Malta, o țară unică datorită multitudinilor de culturi ce au definit de-a lungul vremurilor identitatea maltezilor și și-au lăsat amprenta asupa limbii, gastronomiei, arhitecturii și multor alte elemente definitorii.
Malta este o țară insulară din Marea Mediterană, membră a Uniunii Europene, aflată în imediata apropiere a Siciliei, întinsă pe un mic arhipelag format din insulele Malta, Gozo, Comino și alte 3 insule nelocuite, fiind una dintre cele mai mici țări din lume (doar 316 km pătrați).
Limba oficială este malteza, singura limbă semitică a Uniunii Europene, iar a doua limbă oficială este engleza, deși mai mult de 66% din populația țării vorbește limba italiană.
Supranumită și “Insula de Miere”, se pare ca Malta provine de la Melita, insula menționată în Biblie ca loc de naufragiu al Apostolului Pavel.
Capitala Maltei, Valletta, se bucură de o moștenire culturală incredibilă, întregul oraș fiind un sit al Patrimoniului Cultural UNESCO. Datorită fortificațiilor impunătoare, palatelor baroce, străzilor drepte încărcate de istorie, magnificelor blazoane și fațadelor ce afișează simbolul Maltei - crucea cu opt colțuri - Valletta a fost supranumită “muzeu în aer liber”. A fost proiectată de Cavalerii Ordinului de la Malta ca un refugiu pentru a îngriji soldații răniți și pelerinii în timpul cruciadelor din secolul al XVI-lea.
Grădinile Upper Barracca, din care priveliștea asupra Marelui Port este uimitoare, Catedrala Sf. Ioan, care păstează numeroase elemente sugestive pentru ceremoniile Ordinului și în care se poate admira o superbă podea de marmură, compusă din aproape 400 de pietre funerare ale cavalerilor maltezi, și cele două capodopere ale lui Caravaggio pictate în timpul șederii lui în Malta - Tăierea Capului Sf. Ioan Botezatorul și Sfântul Jerome - Palatul Marilor Maeștri, Grădinile Lower Barracca și toate străzile pline de istorie ale Vallettei te vor purta pe vremurile Cavalerilor Ioaniți și îți vor oferi o experiență memorabilă.
Mdina, vechea capitala a insulei, este considerata a fi una dintre cele mai frumoase cetăți medievale locuite din Europa. Nu trebuie să ratați acest labirint de străzi înguste și șerpuite presărate cu biserici și palate, în diverse stiluri arhitecturale. Catedrala închinată Sfinților Petru și Pavel, cu frumoasa fațadă în stil baroc, Poarta Grecilor și bastioanele impunătoare, care vă vor bucura cu o priveliște panoramică spectaculoasă, vă așteaptă să le admirați.
Rabat, deși poartă denumirea capitalei Marocului și este marcat de influențe arabe, acest oraș situat în afara fortificațiilor Mdinei este renumit pentru catacombele creștine ce datează din secolele 4-5 și Biserica Sf. Pavel și poate reprezenta un popas către Pădurea Buskett și Dingli Cliffs, renumita faleză cu ziduri de stâncă înalte de 260 m care cad vertical în mare.
St. Julian's este cea mai cosmopolită stațiune a Maltei, datorită tinerilor ce o vizitează în mod special pentru petrecerile de noapte. Atmosfera este susțiunută de numeroase baruri, terase, cafenele, restaurante, turismul fiind foarte dezvoltat în această locație. Cu toate acestea, aerul vechiului sat pescăresc ce a fost odinioară, este păstrat încă de Golful Spinola și romantismul bărcuțelor ce plutesc în apusul superb pe care îl poți admira din această locație.
Mellieha este o stațiune turistică perfectă pentru o vacanță la plajă, Golful Mellieha bucurându-se de cea mai frumoasă plajă cu nisip fin și apă cu adevărat cristalină din Malta. Zona găzduiește și parcul tematic Popeye Village, adecvat pentru familii, dar și trasee de drumeții ce fac legătură între Turnul de Observație Ghajn Znuber și Parcul Național vestit pentru cocostârci și egrete.
Insula Gozo (situată la 20 de minute cu feriboatul față de insul Malta) este legendara patrie a nimfei Calypso, care l-a ținut captiv pe Ulise timp de 7 ani pe această insulă. Este un loc de refugiu, cu sate vechi, drumuri romantice si vederi panoramice impresionante ale mării, care te îmbie să îți dorești captivitatea lui Ulise.
Insula Comino, situată între Gozo și Malta, deși este o insulă foarte mică, este un paradis pentru scufundători și alți iubitori ai sporturilor de apă. Laguna albastră a insulei, cu apa de un turcoaz impecabil și plaja aurie, este ceea ce atrage zilnic numeroși vizitatori.
Amestecul fascinant de influențe italiene, arabe și britanice, piatra specifică de culoarea mierii, templele megalitice preistorice (unele anterioare piramidelor egiptene), construcțiile grandioase, porturile naturale, coasta cu apele sale cristaline, golfurile stâncoase, plajele mici cu nisip auriu sau roșietic, bărcuțele de pescuit multicolore denumite “luzzu”, balcoanele multicolore, bijuteriile lucrate în filigran din Siggiewi, piața de pește din Marsaxlokk, mâncărurile pe bază de pește și fructe de mare, vinul roșu maltez Gellewza și tradiționala pâine Ftira, sunt câteva elemente unice și impresionante pe care îți propunem să le descoperi într-o viitoare călătorie în Malta.
Alege să fii fericit(ă) în Malta !
view details
20 martie a fost instituită ca fiind Ziua Internaţională a Fericirii de către Adunarea Generală a ONU, la iniţiativa Regatului Buthan, țară care a adoptat, în premieră mondială, un sistem naţional de măsurare a progresului prin intermediul fericirii. Denumit “sporul naţional de fericire” acest indicator este un parametru care cuantifică cumulativ evoluţia stării de sănatate, a statutului social, evoluţia fizică şi bunăstarea spirituală a locuitorilor.
Prin instituirea Zilei Internaționale a Fericirii, ONU a dorit să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetățenilor și să nu își mai concentreze eforturile doar pe creșterea economică. Și pare că a avut efect, atâta timp cât anumite țari, precum Buthan sau Emiratele Arabe Unite au înființat chiar Ministere ale Fericirii și Bunăstării, cu scopul de a include fericirea în politicile şi serviciile organismelor guvernamentale şi la locul de muncă, de a promova pozitivitatea şi fericirea ca stil de viaţă și de a dezvolta repere şi instrumente pentru măsurarea fericirii.
Astfel, suntem în al 10-lea an în care întreaga planetă marchează Ziua Internaţională a Fericirii la 20 martie, sărbătorind fericirea ca „scop fundamental al existenţei umane” așa cum sublinia Adunarea ONU la momentul instituirii acestei sărbători.
Fericirea este însă una dintre stările imposibil de cuantificat într-o modalitate universal valabilă, ea este un atribut strict personal al fiinţei umane, căci fiecare individ își găsește fericirea în diferite situații și prin diverse mijloace.
Există însă elemente care au un rol hotărâtor în gradul de fericire al unei persoane, printre acestea putând enumera respectul, ocupația, independenţa, starea de sănătate, starea fizică, relațiile interumane, starea materială și … călătoriile !
Un studiu apărut în jurnalul Tourism Analysis, efectuat de o echipă de cercetare de la School of Hospitality Business Management, din cadrul Washington State University, prin sondarea unui eșantion de 500 de persoane, arată că acele persoane care călătoresc frecvent sunt mai fericite și mai mulțumite cu viața lor decât cele care nu călătoresc decât foarte rar sau deloc.
De asemenea, conform unui articol din DailyHealthPost, Thomas Gilovich, profesor de psihologie la Universitatea Cornell, a efectuat o cercetare din care rezultă că oamenii experimentează aceeași cantitate de fericire atunci când își achiziționează un produs dorit și când călătoresc, însă doar amintirile experiențelor de călătorie furnizează hormoni ai fericirii pentru o lungă perioadă de timp. Bunurile materiale sunt separate de identitatea noastră, însă experiențele de călătorie fac parte din ceea ce suntem.
Pentru că Ziua Internațională a Fericirii este un prilej bun pentru ca oamenii să își dea seama de lucrurile care îi fac fericiți, ce te-ar face pe tine fericit(ă? Iar dacă ai alege să fii fericit(ă) călătorind, completează fomularul de mai jos și hai să vedem ce destinație ți-ar plăcea ?
vezi sursa
Îți mulțumim ! Te vom contacta cât de curând posibil.
scrie mesajul...